Om Lars Vilks

Lars Vilks er født i 1946. Han er kunstner og ph.d. i kunsthistorie. 1997-2003 var han professor i kunstteori ved Kunstakademiet i Bergen. Som kunstner blev Lars Vilks for alvor kendt og kontroversiel med det illegale skulpturprojekt Nimis på stranden i Kullaberg naturreservat (1980) og tegningen Profeten Muhammad som en rundkørselhund (2007). Siden 2010 har Vilks været beskyttet af livvagter døgnet rundt. Han var målet for terrorangrebet i Krudttønden i 2015.

I 2007 blev Lars Vilks inviteret til at deltage i en udstilling med temaet ”hunden i kunsten” i Tällerud i Värmland. Han var på dette  tidspunkt mest kendt som skaberen af Nimis, en omfangsrig skulptur af træ, der uden tilladelse var blevet opført på stranden ved Kullabergs naturreservat på Kullen i det nordvestlige Skåne.

Vilks’ bidrag var tre tegninger af tre hunde med Muhammed-ansigter i rundkørsler. Motivet kombinerede to fænomener, de danske karikaturtegninger og de svenske ”rundkørselshunde” – hjemmelavede hundeskulpturer i rundkørsler, udbredte på dette tidspunkt. Kort før udstillingen skulle åbne, blev Lars Vilks’ tegning fjernet med henvisning til sikkerhedsrisikoen, men den blev efterfølgende trykt i flere aviser. Reaktionerne nåede sit højdepunkt i september 2007, da al-Qaida i Irak erklærede en fatwa med en belønning på $100.000 til den, der dræbte kunstneren.

I 2010 kom det frem, at en jihadist-celle i Irland havde udarbejdet en detaljeret plan for et attentat på Viks, der skulle udføres af en blond amerikansk kvinde med tilnavnet ”Jihad Jane”. Da kunstneren holdt en forelæsning på Uppsala Universitet, blev scenen stormet af  muslimer, og to dage senere prøvede to muslimer fra Landskrona at sætte ild til Vilks’ hus.

I december 2010 mislykkedes et terrorattentat i Stockholm for selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab, der i et brev angav at Vilks tegninger var én af grundene til hans handling. Dette medførte at Vilks og hans hus kom under beskyttelse af det svenske politi. Efter attentatet 2015 på Charlie Hebdo blev Vilks flyttet till et safe house, hvilket er blevet permanent efter terrorangrebet på Krudttønden, hvor Lars Vilks var målet for Omar El-Hussein angreb.

Vilks modtager private bestillinger og beskæftiger sig i stor udstrækning med portrætmaleri, men det har siden 2007 været yderst vanskeligt for ham at udstille. Efter angrebet på Krudttønden har det ikke været muligt at gennemføre nogen udstillinger overhovedet. Indtil nu har det heller ikke været udgivet bøger med hans tegninger og tekster. Det er der nu lavet om på.